af Henrik Sandberg, Online Media Specialist
Sådan forbedrer du din tekniske SEO
I modsætning til hvad man skulle tro, er teknisk SEO ikke så udfordrende, når først du har forstået det grundlæggende. Det kan endda være, at du benytter teknisk SEO uden at vide det. Noget at det vigtigste at være klar over er, at dit website sandsynligvis har tekniske problemer. Der er ingen perfekte websites uden plads til forbedring. Hundredevis af problemer kan synliggøres, hvis du får udarbejdet en teknisk SEO-audit af dit website. En stor undersøgelse viser, at over 80 % af de undersøgte websites havde 4xx brudte linkfejl, og mere end 65 % havde problemer med duplikeret indhold.
Målet i sidste ende er at få dit website til at rangere bedre i søgninger, få mere trafik og flere konverteringer. Teknisk SEO handler om at rette nogle af de tekniske fejl, som websitet typisk lider af.
Her er 12 tekniske SEO-elementer, som er vigtige at få styr på for maksimal optimering af dit website.
1. SEO-audit
En af de første ting der skal gøres, er at udarbejde en SEO-audit for dit website. Sådan en SEO-audit giver indsigt i nogle af dine mest presserende, tekniske SEO-issues. Det kan være problemer som duplikatindhold, lav sidehastighed eller manglende H1/H2-tags.
Du kan automatisere en SEO-audit ved hjælp af forskellige værktøjer og arbejde gennem listen af fejl eller advarsler, der oprettes af gennemgangen. Dette er en opgave, du bør arbejde med en gang om måneden for at holde dit websted fri for fejl og holde det så optimeret som muligt.
Kan du ikke selv udarbejde en SEO-audit, er Heyday selvfølgelig klar til at hjælpe med dette. Du kan bestille et SEO-audit hos Heyday her.
2. Kontrollér HTTPS-statuskoder
At skifte til HTTPS er et must, fordi søgemaskiner og brugere nogle gange ikke har direkte adgang til websites, der benytter HTTP-URL’er. Brugerne kan risikere at få 4xx og 5xx HTTP statuskoder i stedet for dit indhold. En rankingfaktor undersøgelse udført af SEMrush fandt ud af, at HTTPS er en meget stærk rankingfaktor i dag og kan påvirke dit websteds placeringer.
Sørg for, at du skifter over, og når du gør det så husk at redirecte fra HTTP til HTTPS. Dernæst skal du kigge efter andre statuskodefejl. Din SEO-audit rapport giver dig en liste over URL-fejl, herunder 404 fejl. Du kan også få en liste fra Google Search Console, som indeholder en detaljeret oversigt over potentielle fejl. Sørg for, at fejllisten til din Google Search Console altid er tom, og at du retter fejl, så snart de opstår. Endelig skal du sørge for, at SSL-certifikatet er korrekt opsat.
Heyday hjælper dig gerne med at skifte til HTTPS, hvis du endnu ikke har fået dette ordnet.
3. Kontrollér XML-sitemap-status
XML-sitemap’et fungerer som et slags kort til Google og andre søgemaskiner. Det hjælper i hovedsagen søgemaskinerne med at finde dine sider, og dermed kan de også rangordne dem og vise dem til slutbrugerne.
Du bør sikre, at dit websteds XML-sitemap opfylder disse få, vigtige retningslinjer:
- at det er formateret korrekt i et XML-dokument.
- at det følger XML sitemap-protokollen.
- Har alle opdaterede sider på dit websted.
- Indsend sitemap til din Google Search Console.
- XML-sitemap adressen indsættes i din robots.txt fil.
Vær opmærksom på, at dit XML-sitemap indeholder alle webside-adresser, der returnerer 200 statuskoder og som ikke redirecter til canonical links. Du kan normalt tjekke din sitemap ved at skrive ”hjemmesidenavn/sitemap.xml” i Googles adressefelt.
4. Tjek hastigheder
Dit websteds hastighed er en anden vigtig faktor at kontrollere i din tekniske SEO-måling. Ifølge flere undersøgelser har over 23 % af alle websites langsomme sider.
Websitets hastighed handler om brugeroplevelse og kan påvirke andre nøgleværdier, som søgemaskiner bruger til rangering såsom bouncerate og tid på siden.
For at finde hastigheder for dit websted kan du bruge Googles PageSpeed Insights-værktøj. Du skal blot Indtaste din webadresse og lade Google gøre resten.
Du kan endda få data om hastigheder for webstedet til mobil. Dette er blevet vigtigere efter Googles udrulning af mobil-først indeksering. Ideelt set skal dine hastigheder være mindre end 3 sekunder. Hvis de er langsommere, skal du til at arbejde med at forbedre hastighederne på dit website. I sidste ende giver det bedre placeringer og dermed flere besøgende og flere kunder i butikken.
5. Sørg for, at dit websted er mobilvenligt
Dit websted skal være mobilvenligt for at forbedre din tekniske SEO og dermed dine placeringer i søgemaskinerne. Du kan ret nemt tjekke dette ved hjælp af Googles eget værktøj for mobilvenlighed. Indtast bare dit website-navn og få værdifulde indsigter om mobiliteten på dit website.
Nogle mobilvenlige løsninger omfatter bl.a., at du skal:
- Forøge skriftstørrelsen
- Embed YouTube videoer
- Komprimere billeder
- Eller f.eks. benytte AMP-sider
AMP-sider, Accellerated Mobile Pages, er Googles nye mobilformat. Formålet med AMP er at forøge hastighederne på websites, der benyttes fra mobile enheder.

6. Søgeordskannibalisering
Søgeordskannibalisering kan forårsage forvirring blandt søgemaskinerne. Hvis du f.eks. har to sider i søgeordskonkurrence, skal Google beslutte, hvilken side der er bedst. Nogle gange viser Google den første af siderne, og andre gange viser Google den anden af siderne. Dette medfører, at hver af de to sider får en lavere klikfrekvens, formindsket autoritet og lavere konverteringsfrekvenser end en konsolideret side vil have haft.
Et af de mest almindelige søgeordskannibalisering faldgruber er at optimere siden og undersiden for de samme søgeord, hvilket er almindeligt i lokal SEO. Du kan med fordel benytte Google Search Console's resultatrapport til at søge efter sider, der konkurrerer om de samme søgeord. Brug filteret til at undersøge, hvilke sider der har de samme søgeord i webadressen, eller søg efter søgeord for at se, hvor mange sider der placeres for de samme søgeord.
7. Kontrollér dit websites robots.txt-fil
Hvis du bemærker, at alle dine sider ikke er indekseret, er din robots.txt-fil det første sted, du skal kigge.
Det hænder, at websiteejeren ved et uheld har blokeret sider fra søgemaskinens gennemsøgning. Dette gør kontrollen af din robots.txt-fil yderst vigtig. Når du undersøger din robots.txt-fil, skal du søge efter "Disallow: /".
Dette fortæller, at søgemaskinerne ikke kan gennemgå en side på dit websted, eller måske endda hele dit websted. Sørg for, at ingen af dine relevante sider bliver blokeret ved en fejl i din robots.txt-fil.
Din robots.txt fil finder du, ved at indtaste ”websitenavn.dk/robots.txt” i din browser.
8. Udfør en Google-sitesøgning
Der findes en nem måde at kontrollere, hvor godt søgemaskinerne har indekseret dit website. Nemlig i Google-søgetype i "site: websitenavn.dk":
Denne søgning vil vise dig alle sider indekseret af Google, som du kan bruge som reference. Hvis dit websted ikke er øverst på listen, kan du have en Google-straf på dine hænder, eller du blokerer dit websted for at blive indekseret i din robots.txt fil.
9. Kontrollér for duplikeret metabeskrivelse og duplikerede sidetitler
Dette tekniske SEO-issue er meget almindelig for e-handelswebsteder og store websteder med tusindvis af sider. Faktisk har næsten 54 % af alle websites duplikerede metabeskrivelser, og ca. 63 % mangler helt metabeskrivelser.
En SEO-audit vil gøre dig opmærksom på metabeskrivelses-problemer. Det kan tage lidt tid at få unikke beskrivelser på plads, men det er det hele værd. Du kan betragte det som gratis reklameplads for din side. Selvfølgelig skal dette udnyttes, også selv om metabeskrivelser ikke har en direkte indflydelse på placeringerne i f.eks. Google. En god metabeskrivelse kan få flere folk til at klikke ind på dit website, og CTR er en vigtig SEO-faktor.
Modsat metabeskrivelser har sidetitlen en direkte indflydelse på din SEO. Så samtidig med, at du kontrollerer dine metabeskrivelser for duplikeret indhold, bør du også tjekke dine sidetitler for det samme.
10. Længden af en metabeskrivelse
Mens du kontrollerer alle dine metabeskrivelser for duplikerede indholdsfejl, kan du også optimere dem ved at sikre, at de er den rigtige længde. Dette er ikke en vigtig SEO-faktor, men det er en teknisk SEO-taktik, som kan forbedre din CTR i søgeresultaterne.
Google har fra tid til anden ændret denne længde, men for tiden er 160 tegn det korrekte. Faktisk bliver metabeskrivelsen målt i pixels og ikke i antallet af tegn. Et l-tegn fylder derfor meget mindre end et m-tegn. Derfor bør du altid kontrollere længden af din metabeskrivelse, enten i en crawl-rapport eller online ud fra antal pixels.
11. Kontrollér for duplikeret indhold
Duplikeret indhold i metabeskrivelser og sidetitler er ikke det eneste duplikatindhold, som du skal være på udkig efter, når det kommer til teknisk SEO. Næsten 66 % af alle websites har duplikerede indholdsproblemer.
Copyscape er et godt værktøj til at finde dobbeltindhold på internettet. Du kan også bruge Screaming Frog, Site Bulb eller SEMrush til at identificere problemet.
Når du har din liste, er det bare et spørgsmål om at gennemgå siderne og ændre indholdet for at undgå kopieret indhold.
12. Tjek for brudte links
Enhver form for brudte links er dårligt for din SEO. Det skaber en dårlig brugeroplevelse og fører til lavere placeringer. Derfor er det vigtigt at tjekke dit website for brudte links. En måde at finde disse på er at kontrollere din SEO-audit rapport. Rapporten giver dig et detaljeret indblik i hver webside, der har brudte links.
God fornøjelse med teknisk SEO. Husk, Heyday er altid klar til at hjælpe dig.